Mituri și adevăruri despre aspiratoare

//Mituri și adevăruri despre aspiratoare

Oricine a intrat vreodată într-un magazin de articole electrocasnice s-a întrebat care e cel mai bun echipament de curățenie sau de uz casnic pe care ar trebui să-l cumpere. Generația ajunsă azi la maturitate a crescut cu mitul „lucrului nemțesc” – produse de bună calitate, durabile, utile și funcționale, chiar dacă nu neapărat frumoase. Mitul este, în bună parte, adevărat, dovadă succesul incontestabil al mărcilor germane de aparate de uz casnic, de la plite la frigidere.

Totuși, când vine vorba de curățenia casei, se observă un lucru oarecum ciudat: foarte mulți oameni se întreabă dacă nu cumva ar fi mai potrivit să cumpere un aspirator profesional în locul unuia din gamele destinate consumatorilor casnici. Din când în când, și noi suntem întrebați același lucru: nu ar fi mai bun un aspirator profesional pentru curățenia de acasă?

Ei bine, iată opinia noastră, ca profesioniști ai curățeniei: în cele mai multe cazuri, pentru curățenia de întreținere pe care o facem acasă un aspirator obișnuit este cu totul suficient. Aspiratoarele profesionale sunt voluminoase, grele și dificil de manipulat în spații mici precum apartamentele. Ele sunt potrivite pentru serviciile profesionale de curățenie, cu destinație precisă: sedii de companii, spații de birouri, uneori hale industriale sau unități medicale.

Pentru acești clienți, este într-adevăr nevoie de echipamente performante, de mare putere și capacitate, foarte durabile, care pot funcționa neîntrerupt la aceiași parametri pe durate lungi. Pe de altă parte, cum spuneam, echipamentele din comerț sunt perfect adecvate, chiar și pentru un oraș foarte poluat de praf, ca Bucureștiul. Iată cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știți:

Puterea motorului nu este neapărat factorul cel mai important. În UE nu se mai pot comercializa aspiratoare cu puteri nominale de peste 900 W, însă multe dintre actualele modele de pe piață au deja motoare chiar mai economice, fiind în același timp la fel sau chiar mai eficiente decât generația anterioară, cu motoare de până la 1600 W. Un motor mai puțin „înfometat” va fi și mai durabil.

Ce să aleg – un aspirator cu sac sau fără? Cele mai performante sunt modelele cu sac, care filtrează cel mai bine aerul aspirat. Acestea au însă costuri mai mari pe termen lung, din cauză că nu toate aceste aspiratoare acceptă un model universal de sac. Iar dacă aveți animale de companie, trebuie să țineți cont că părul acestora umple foarte repede sacul, așa că acesta va trebuie schimbat mai des. Aspiratoarele fără sac sunt mai eficiente din punctul de vedere al costurilor, însă nu sunt o alegere bună dacă aveți în familie persoane alergice la praf.

Filtrul HEPA nu prea e util. HEPA înseamnă „high efficiency particulate air” și este un standard internațional destinat filtrelor concepute pentru a absorbi particulele din aer. În cazul aspiratoarelor comerciale însă, un filtru HEPA își poate îndeplini cum trebuie sarcina doar dacă tot ductul, de la perie la țeavă, furtun și până la evacuare, este complet etanșat; în caz contrar, nu este altceva decât un filtru ceva mai eficient. Există și asemenea aspiratoare (nu numai profesionale), însă sunt foarte scumpe.

Aspiratoarele „pentru animale” nu diferă cu nimic de cele obișnuite. Singurul lucru pe care un astfel de model îl are în plus este o perie specială, concepută pentru a aduna părul de animale. Astfel de perii sunt de obicei disponibile și separat, deși tind să fie neobișnuit de scumpe. Căutați una în perioadele de reduceri.

Aspiratoarele verticale sunt excelente pentru locurile înguste, dar au de regulă puteri de aspirare mai mici decât cele convenționale, de tip canistră. Potrivit unor teste realizate de publicația The Wirecutter, care aparține grupului New York Times, cele mai puternice modele verticale au o putere cu circa 20% mai mică față de un model convențional de top. Pe de altă parte, acest tip de aspirator nu are saci și poate fi mai ieftin decât unul de tip canistră.

Aspiratoarele verticale cordless funcționează cu baterii și, inevitabil, au o putere redusă. Acestea sunt cele mai potrivite pentru spațiile mici în care se aspiră des, cum ar fi camera copilului. În plus, sunt foarte ușor de manevrat (nu există cablu, iar motorul este montat pe țeavă), ceea ce poate scurta mult operațiunea de curățenie. În schimb, nu fac față dacă trebuie să aspirați în profunzime covoarele, pentru a elimina alergenii și, de asemenea, sunt scumpe.

Aspiratoarele-robot sunt o opțiune bună pentru posesorii de animale de companie, pentru că pot lucra, practic, non-stop, fără asistență din partea proprietarilor (în afară de golirea rezervorului). Sunt scumpe și au motoare de putere redusă, dar compensează prin faptul că pot funcționa timp de ore întregi. Totuși, nu pot curăța covoare mițoase și, evident, nici mobilierul, deci va trebui să găsiți o altă soluție pentru părul de cățel de pe canapea.

By |2018-10-03T20:31:02+00:00octombrie 3rd, 2018|Categories: Blog|Tags: , , |0 Comments