Când vine vorba de curățenie, acasă sau la serviciu, primele două lucruri la care te gândești sunt ștersul prafului și aspiratul covoarelor. Dacă despre ștersul prafului vom scrie în curând, vom vorbi azi despre curățatul covoarelor, activitate pe care atât companiile, cât și persoanele fizice ar trebui să o externalizeze către profesioniști.
În primul rând, să facem o precizare importantă, care explică de altfel și recomandarea noastră de a apela la profesioniști: contrar unei opinii destul de larg răspândite, covoarele nu se curăță prin aspirare.
Imaginați-vă că aveți înălțimea unei furnici și priviți covorul din sufragerie. Veți vedea, stând deasupra fibrelor de material, particulele cele mai mari de murdărie, cum ar fi firimiturile. Un pic mai jos, ca un alt strat geologic, se află firele din blana animalelor de companie, și jos de tot, la baza fibrelor covorului, sunt particulele cele mai mici, respectiv praful (și majoritatea alergenilor).
De ce covorul trebuie curățat de o firmă specializată
O mulțime de aspiratoare comerciale nu se descurcă prea bine cu curățarea în profunzime, până la baza fibrelor, asta ca să nu mai vorbim de un alt aspect esențial, și anume scoaterea petelor. În realitate, niciun fel de aspirator nu poate scoate tot praful din covor, pur și simplu pentru că aspirarea nu este metoda potrivită; în cel mai bun caz, un astfel de echipament, chiar dacă este foarte eficient, va strânge particulele mari, aproape tot părul de animale și o proporție variabilă, de la un caz la altul, de praf.
În cazul companiilor, traficul intens din spațiile de lucru face cu atât mai importantă curățarea adecvată (și periodică!) a covoarelor sau mochetelor.
Cum se curăță covoarele?
Pentru a curăța complet covorul de praf – ca și pentru a scoate petele – metoda recomandată este așa-numita „extracție la cald”, care se face cu ajutorul unui tip special de aspirator și constă în pulverizarea pe covor a unei soluții cu detergent și apă fierbinte, impregnarea fibrelor cu ajutorul unor perii speciale, și aspirarea soluției, cu murdărie cu tot, înapoi în aparat. Nu este vorba, așa cum veți mai auzi, de „curățare cu abur”, aceea este o cu totul altă tehnologie. De altfel, temperatura aburului, care poate depăși 120 de grade Celsius, este cu totul nepotrivită deoarece deformează fibrele sintetice, lăsând urme permanente în țesătura mochetei, și destramă împletitura celor naturale, covorul căpătând un aspect „pufos”.
Ca alternativă, puteți spăla covorul, tot la o firmă specializată, într-o mașină automată, care îl trece printr-o serie de role cu perii și pulverizatoare. Este o tehnologie extrem de eficientă, dar care are inconvenientul major că toată operațiunea durează câteva zile (din cauza duratei mari de uscare), timp în care va trebui să vă lipsiți de covor. Din motive evidente, aceasta nu este o opțiune pentru companii, care au în general mochete în birouri.
Cât de des ar trebui curățat covorul?
Pentru o gospodărie de familie, cam o dată la 12-18 luni, în funcție de numărul de persoane (mai ales de copii…) din casă. În schimb, companiile ar trebui să ia în calcul curățarea mochetelor din zonele de trafic intens cam o dată la 6 luni sau chiar mai des.
Cât durează operațiunea de curățare?
Depinde de suprafața covorului sau covoarelor. În orice caz, va trebui să alocați un timp de circa 4 ore pentru uscare, covorul va fi umed (nu ud!) după aspirarea finală. Lăsați ferestrele larg deschise pentru o ventilație cât mai bună. Un dezumidificator și/sau un ventilator pot fi, de asemenea, de ajutor.
La ce ar trebui să fiu atent?
În primul rând, alegeți o firmă cu experiență în curățare. Manevrarea mașinii de curățat este foarte importantă pentru ca operațiunea de curățare să se desfășoare repede și în bune condiții. De asemenea, dozarea detergentului trebuie să fie optimă, prea mult detergent înseamnă că în fibrele covorului vor rămâne reziduuri, care atrag și mai multă murdărie. Aceasta poate fi o problemă serioasă, care să necesite încă o curățare.
Cel mai probabil, firma de curățenie va folosi un aparat portabil; în acest caz, solicitați angajatului firmei să o încarce cu apă caldă, altfel curățarea va fi mult mai puțin eficientă. (Există și mașini de curățare instalate pe autospeciale, care funcționează cu furtun, cam ca mașinile de pompieri, dar în România sunt rare și, oricum, nu pot fi folosite în spații aflate la etaj.)
Verificați covorul la sfârșit. Cum am amintit mai sus, ar trebui să fie doar puțin umed, nu ud. Prea multă apă înseamnă că aparatul nu a aspirat cum trebuie soluția. În plus, în acest caz trebui să fiți atent la uscare, dacă după de 24 de ore covorul nu este încă ud este posibil să apară mucegai pe spatele acestuia.